شرايط و مراحل انحصار وراثت چيست؟
مرگ افراد از نظر قانوني آثار قابل توجهي خواهد داشت. يكي از مهم ترين آثار فوت افراد، انتقال اموال آنها به ورثه آنهاست. در اين ميان گاهي متوفي وصيت مي كند كه بايد به آن عمل شود و پس از پرداخت ديون، باقيمانده اموال را طبق قوانين ارث مندرج در قانون مدني در بين وراث خود قرار مي دهد. تقسيم شده
اما تقسيم ارث بين ورثه متوفي مستلزم آن است كه ابتدا ورثه متوفي مشخص شود و مشخص شود كه چه افرادي مستحق دريافت ارث از متوفي هستند. به همين دليل اولين مرحله تقسيم تركه بين وراث متوفي اين است كه وراث متوفي گواهي به نام گواهي انحصار وراثت دريافت مي كنند و سپس اقدام به تقسيم تركه مي كنند. به همين دليل آشنايي با مراحل و نحوه اخذ گواهي انحصار وراثت ضروري است.
در ادامه اين مقاله قصد داريم مراحل انحصار وراثت را به صورت جداگانه در سه مرحله بررسي كنيم كه شامل مراحل اخذ گواهي انحصار وراثت قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضايي، در دفتر خدمات قضايي و در دعوا مي باشد. شوراي حل و فصل بودن
مراحل انحصار وراثت چيست؟وقتي شخصي بميرد، اموال و دارايي او قهراً به ورثه او واگذار مي شود. البته قبل از تقسيم ارث ميت بين اقارب و ورثه، هزينه دفن و دفن او از اموال او حذف شود و پس از رسيدگي به ديون و ديون ميت و عمل به وصيت او، هر مقدار از ميت را تقسيم كنند. اموالي از او بين خودشان باقي ماند.
تقسيم ارث بين بازماندگان متوفي بايد طبق ضوابط ارث مندرج در قانون مدني انجام شود و اساساً همه بازماندگان متوفي از او ارث نمي برند. به همين دليل وقتي تصميم به تقسيم ارث بين وراث ميشود، تنها افرادي كه در طبقات و درجات ارث ذكر شدهاند، بر اساس اولويت و بر اساس قاعده نزديكتر بودن به متوفي، ميتوانند از مزاياي آن بهرهمند شوند. وراثت. يعني اگر در نزديكترين طبقات وراث وجود داشته باشد، وراث طبقات بعدي از ارث محروم مي شوند.
لازم به ذكر است كه اگر متوفي وصيت كرده باشد ابتدا وصيت اجرا و سپس تركه تقسيم مي شود. البته از نظر قانون مدني تركه بيش از ثلث صحيح نيست. بدين معنا كه متوفي فقط مي تواند ثلث اموال و دارايي خود را به نفع ديگران وصيت كند و اگر وصيت بيش از ثلث كل اموال و دارايي هاي متوفي باشد، اقدام به بيش از ثلث است. اختياري. و وراث نمي توانند به آن عمل كنند.
اما سوال مهمي كه ممكن است در مورد تقسيم ارث مطرح شود اين است كه وراث چگونه مي توانند به صورت قانوني وراثت خود را دريافت كنند؟ در پاسخ به اين سوال بايد گفت يكي از اساسي ترين مراحل انحصار وراثت و تقسيم ارث متوفي گرفتن گواهي انحصار وراثت توسط وراث است. گواهي انحصار وراثت گواهي يا سندي است كه به موجب آن وراث متوفي شناسايي و مشخص مي شوند و به موجب آن مشخص مي شود كه متوفي در زمان فوت چه ورثه اي داشته است كه مي تواند از او ارث ببرد. و سهم الارث آنها چقدر است؟
اما بسياري از افرادي كه قصد تقسيم ارث متوفي را دارند ممكن است اين سوال را مطرح كنند كه انحصار وراثت چيست و چگونه مي توان پس از فوت متوفي گواهي انحصار وراثت گرفت و نسبت به تقسيم ارث اقدام كرد؟ در پاسخ به اين سوال مراحل انحصار قانوني وراثت را توضيح مي دهيم.
در پاسخ به اين سوال بايد گفت كه به طور كلي مراحل انحصار وراثت به اين صورت است كه يكي از وراث بايد ابتدا مدارك لازم براي انحصار وراثت از قبيل گواهي فوت و گواهي مربوطه را تهيه و تشكيل دهد. دادخواست انحصار وراثت را به مرجع صالح يعني مرجع حل اختلاف ارائه كند تا پس از صدور گواهي انحصار وراثت، ساير مراحل تقسيم ارث متوفي بين وراث انجام شود. در قسمت هاي بعدي مراحل انحصار وراثت را به طور كامل توضيح خواهيم داد.
انحصارات ارث قبل از مراجعه به دفتر خدمات قضايي اقدام مي كنددر قسمت قبل به طور خلاصه به اين سوال پرداخته شد كه مراحل انحصار وراثت چيست؟ همانطور كه گفته شد قبل از تقسيم ارث و انحصار وراثت بايد گواهي انحصار وراثت دريافت شود تا در تقسيم ارث بين وراث تفاوتي نباشد. البته گرفتن گواهي انحصار وراثت يك الزام قانوني است و براي اين منظور قبل از تقسيم وراثت بايد به دفتر خدمات قضايي مراجعه و درخواست صدور گواهي انحصار وراثت را داد.
اما قبل از مراجعه به دفتر خدمات قضايي و تقديم دادخواست گواهي انحصار وراثت، لازم است متقاضي مدارك را ارائه و پس از تنظيم به دفتر خدمات قضايي مراجعه كند. به همين مناسبت در اين قسمت قصد داريم به اين موضوع بپردازيم كه مراحل انحصار وراثت قبل از مراجعه به دفتر خدمات قضايي چيست و متقاضي قبل از مراجعه به اين دفاتر چه اقدامات و مراحلي را بايد طي كند؟
يكي ديگر از مراحل انحصار وراثت قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضايي اين است كه متقاضي گواهي انحصار وراث به افراد معرفي شده تنظيم و با معرفي دو شاهد آن را در دفتر اسناد رسمي تنظيم مي كند. . فرم گواهي مخصوص گواهي انحصار وراثت از طريق دفاتر اسناد رسمي قابل تهيه است. پيشنهاد مي شود براي آشنايي بيشتر با اين شهادت، مقاله زير را مطالعه كنيد. در قسمت هاي بعدي بقيه مراحل انحصار وراثت نيز توضيح داده شده است.
تشريفات انحصار وراثت در دفتر خدمات قضاييدر قسمت هاي قبل توضيح داديم كه درخواست صدور گواهي انحصار وراثت از طريق دفاتر خدمات قضايي انجام شود. همچنين توضيح داديم قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضايي چه مداركي بايد تنظيم شود. اما آنچه در اين قسمت قصد بررسي آن را داريم اين است كه مراحل انحصار وراثت در دفتر خدمات قضايي چيست؟
در پاسخ به اين سوال بايد گفت متقاضي گواهي انحصار انحصار وراثت پس از تنظيم گواهي فوت متوفي و گواهي انحصار وراثت به يكي از دفاتر خدمات قضايي مراجعه و دادخواست را تنظيم نمايد. گواهي انحصار وراثت لازم به ذكر است كه درخواست تنها يكي از وراث كافي است و لازم نيست همه آنها اين كار را انجام دهند و يا به تقاضاي انحصار وراثت راضي شوند.
لازم به ذكر است مراحل انحصار وراثت در دفتر خدمات قضايي به اين صورت است كه متقاضي بايد مدارك ديگري از قبيل شناسنامه و شناسنامه متوفي و همچنين شناسنامه و شناسنامه ملي وراث را ضميمه كند. به دادخواست انحصار وراثت به مرجع رسيدگي يعني شوراي حل اختلاف ارائه شود. همچنين سند ازدواج و وصيت نامه متوفي (در صورت وجود) به عنوان اسناد لازم ضميمه دادخواست انحصار وراثت و تحويل دفتر خدمات قضايي شود.
لازم به ذكر است يكي از ديون متوفي كه قبل از تقسيم تركه بين ورثه بايد پرداخت شود ماليات بر ارث است كه بر اساس نوع اموال و طبقه وراث به ارث تعلق مي گيرد كه بايد پرداخت شود. . تا سال 1394 يكي از مراحل انحصار وراثت اين بود كه متقاضيان با مراجعه به اداره ماليات، گواهي ماليات بر ارث را اخذ و به دادخواست گواهي انحصار وراثت پيوست مي كردند. اما در حال حاضر اخذ اين گواهي اجباري نبوده و جزو مراحل انحصار وراثت محسوب نمي شود.
تشريفات انحصار وراثت در شوراي حل اختلافدر قسمت هاي قبل به بررسي اين موارد پرداختيم كه مراحل انحصار وراثت چيست و مراحل انحصار وراثت قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضايي و بعد از آن توضيح داده شد. همانطور كه گفته شد متقاضي انحصار وراثت پس از تنظيم مداركي از قبيل گواهي فوت و استشهاديه مربوطه بايد با مراجعه به دفاتر خدمات الكترونيك قضايي دادخواست خود را ارائه دهد تا در مرجع قضايي رسيدگي شود.
همانطور كه گفته شد انحصار وراثت و صدور گواهي انحصار وراثت در صلاحيت شوراي حل اختلاف آخرين محل سكونت متوفي مي باشد. اما سوالي كه ممكن است مطرح شود اين است كه مراحل انحصار وراثت در شوراي حل اختلاف چيست و به عبارتي شوراي حل اختلاف پس از دريافت دادخواست انحصار وراثت چگونه با اين دادخواست برخورد مي كند؟
در پاسخ به اين سوال بايد گفت كه مراحل انحصار وراثت در شوراي حل اختلاف به گونه اي است كه شورا مدارك ارائه شده از سوي متقاضيان انحصار وراثت را بررسي و سپس اين موضوع را در روزنامه آگهي مي كند. به طوري كه اگر غير از ورثه معرفي شده، شخص ديگري نيز نسبت به متوفي ادعاي ارث داشته باشد، بايد خود را معرفي كند. پس از اعلام موضوع توسط شورا بايد يك ماه بگذرد تا شورا گواهي انحصار وراثت را صادر كند.
گواهي انحصار وراثت صادره از شوراي حل اختلاف به اين صورت است كه كليه وراثي كه مي توانند از متوفي ارث ببرند به تفصيل مشخص شده و ميزان سهم الارث هر يك نيز مشخص شده است. بر اساس آن اقدام كنند و اموال ميت را بر اساس آن بين خود تقسيم كنند. در اين صورت اساساً ديگر اختلافي در تقسيم ارث وجود نخواهد داشت.
لازم به ذكر است كليه مراحل و مراحل مربوط به صدور گواهي انحصار وراثت از طريق شوراي حل اختلاف همانند ساير دعاوي حقوقي از طريق سامانه ثنا به متقاضي اعلام مي گردد. به همين دليل افرادي كه دادخواست انحصار وراثت ارائه كرده اند و مراحل انحصار وراثت را دنبال مي كنند براي اطلاع از حكم صادره از سوي شوراي حل اختلاف به حساب كاربري خود در سامانه ثنا مراجعه و انحصار وراثت صادره را دريافت كنند. حكم مي كند.
سوالات متداول
1- مراحل انحصار وراثت قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضايي چيست؟يكي از مراحل انحصار وراثت قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضايي اين است كه بايد مداركي از قبيل گواهي فوت متوفي و مبايعه نامه رسمي مربوط تنظيم شود كه جزئيات آن در متن مقاله توضيح داده شده است.
2- مراحل ارث بردن انحصار پس از مراجعه به دفاتر خدمات قضايي چگونه است؟پس از مراجعه به دفاتر خدمات قضايي بايد دادخواست انحصار وراثت از شوراي حل اختلاف ارائه و مدارك مورد نياز را ضميمه نماييد. براي كسب اطلاعات بيشتر در اين مورد مي توانيد مقاله را مطالعه كنيد.
3- مراحل انحصار وراثت در شوراي حل اختلاف چيست؟شوراي حل اختلاف پس از وصول درخواست متقاضي و اعلام موضوع در روزنامه، گواهي انحصار وراثت متوفي را صادر و وراث و ميزان سهم الارث آنها را تعيين مي كند كه جزئيات آن در ماده آمده است.
برچسب: ،